انواع تعادل در ترجمه متون تخصصی
دسته بندی انواع تعادل از دیدگاه نظریه پردازان
دیدگاه نایدا
انواع تعادل در ترجمه متون تخصصی ، به بررسی مهم ترین تقسیم بندی مفهوم تعادل در روند ترجمه می پردازد. احتمالاً معروفترین انواع تعادل، تعادل ساختاری و پویاست که «نایدا» (۱۹۶۴) آن ها را اصل قرار داد. تعادل ساختاری به پیام متن از دیدگاه شکل و محتوای آن پیام میپردازد. در این نوع تعادل پیام زبان مقصد باید تا نزدیکترین حد ممکن با اجزاء مختلف زبان مبدا هماهنگی داشته باشد، که آن اجزاء میتواند واژگانی، نحوی، سبکی، آوایی یا نوشتاری باشد.
دیدگاه کتفورد
طبق گفته «کتفورد»، یک قرینه (یا معادل) ساختاری هریک از دسته بندیهای زبان مقصد (واحد، سطح، ساختار، اجزای ساختار و …) است که میتوان گفت تا جایی که ممکن است «همان» فضا را از بعد «اقتصادی» در زبان مقصد اشغال میکند که همین دسته بندی ها در زبان مبدأ اشغال می کند.
تعادل پویا از طرف دیگر برپایه ی این اندیشه است که متن مقصد باید همان تأثیری را بر روی مخاطب خود داشته باشد که متن مبدأ بر روی مخاطبش دارد. در این نوع تعادل، تأکید زیادی بر روی یافتن پیامی در زبان مقصد همانند با پیام زبان مبدأ نیست بلکه در عوض تأکید بر روی ایجاد ارتباط بین مخاطب زبان مقصد و پیام است به گونهای که همانند ارتباطی باشد که بین مخاطب زبان مبدأ و پیام موجود است («نایدا» ۱۹۶۴).
تعادل ارجاعی
انواع دیگر تعادل، شامل تعادل ارجاعی است که براساس آن تعادل بر کلماتی از متن مبدأ و متن مقصد تمرکز میکند که به موارد فرامتنی یکسان در «جهان واقعی» اشاره میکنند. تعادل مفهومی به منظور توصیف ارتباط بین کلمات متن مبدأ و متن مقصد مورد استفاده قرار میگیرد؛ کلماتی که منجر به ایجاد تداعیها یا مفاهیم یکسان یا مشابهی در ذهن خواننده میگردد. تعادل متن – معیار شامل کلمات زبان مبدأ و زبان مقصد است که در متون یکسان یا مشابهی در زبآن های مربوط به خود به کار میروند.
تعادل پویا چقدر اهمیت دارد؟
تعادل پویا در ظاهر مفید به نظر میرسد چرا که بر اهمیت معنا، و به خصوص، واکنش یکسان تأکید میکند. میتوان این گونه استدلال کرد که این مورد در ترجمهی متون مربوط به دستورالعمل، مطالب آموزشی، اسناد حساس و … ضرورت دارد. اما کاربرد این مفهوم محدود است چرا که در اصل مربوط به پدیده های فرهنگی است که معمولاً در متون تخصصی یافت نمیشود.
در تلگرام نیز ما را دنبال کنید
جهت سفارش ترجمه مقاله و کتاب اینجا کلیک کنید